• Gratis verstuurd vanaf €50 binnen NL
  • Voor 15:00 besteld dezelfde dag verstuurd

9,5269

Renate ZilverVoorJou - 18 / Jun / 2019

Aanloop zilveren sieraden

Help! Een veel gestelde vraag, vooral in de zomermaanden: " mijn sieraad is zwart geworden is dit wel echt zilver?" Ja, je sieraad is echt zilver. Het zwart worden noemen we "aanloop" in deze blog leggen we uit wat je kunt doen tegen aanloop.

Aanloop zilveren sieraden
BLOG

Aanloop van zilveren sieraden.

Juist in de zomermaanden die prachtige zilveren sieraden dragen. Helemaal top op een mooi gekleurde huid. Laat die warme stralen van de zon blinken op je prachtige sieraden en eventuele edestenen! Maar..

Een vraag die wij, vooral in de lente en zomermaanden, krijgen is: “Mijn zilveren sieraad is zwart geworden, is mijn sieraad wel echt zilver?”

Het antwoord is: Ja. We leggen in deze blog uit wat het zwart worden van je zilveren sieraad is en hoe makkelijk dit weer te verwijderen is. Dus geen nood, je zilveren sieraad wordt weer prachtig blinkend!

 

Wat is dat zwarte op mijn zilveren sieraad?

Dit “zwart” worden van het zilveren sieraad noemen we aanloop. Aanloop is niet schadelijk voor het zilver! Aanloop, ook wel aanslag genoemd, is een oxidatieproces van zilveren sieraden. Je zilveren sieraad wordt dof of krijgt een zwarte kleur. Aanloop is een soort corrosie van zilver maar in tegenstelling tot roest wordt het zilver niet aangetast, alleen de bovenste laag reageert. Uiteindelijk beschermt de aanloop je zilveren sieraad.

 

Hoe ontstaat die aanloop dan?

Aanloop is een chemische reactie van zilver en zwavelhoudende substanties in de lucht. Het zilver van je sieraad reageert hierop en vormt zilversulfide. Zilversulfide is zwart.

Het is niet mogelijk om je zilveren sieraden volledig te beschermen tegen aanloop. Je zilveren sieraad komt met zoveel stoffen uit het dagelijkse leven in contact. Denk aan b.v. etenswaren, vloeistoffen, cosmetica, parfums, deodorants en zelfs sommige kledingstukken. De aanloop gaat vooral snel met producten zoals chloor, parfum of haarlak.

Als je je zilveren sieraad draagt blijven er oliën van de huid achter op je sieraden. Daarnaast zorgen zelfs milde chemicaliën uit je zweet voor een versnelling, vooral gecombineerd door warmte en lucht.

Deze combinatie's met zilver komen vooral veel voor in de lente en zomermaanden. Je gaat lekker zwemmen in de zee of een chloor zwembad. Veel zonlicht en warmte en je smeert je lekker in met geparfumeerde zonnebrandcrème. Extra transpiratie. De ideale combinatie om zilversulfide te maken op je zilveren sieraad en je sieraad zal dof worden of zwart uitslaan.

 

Hoe kan ik aanloop voorkomen?      

Aanloop is gewoon niet te voorkomen. Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten zakje of sieradendoosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht en voorkom je het zwart of dof worden. Vermijd zoveel mogelijk contact met schoonmaakmiddelen, vooral chloor. Ook contact met wol, rubber en latex zoveel mogelijk voorkomen.

 

Hoe krijg ik die aanloop weg?

Onze tips:

AFWASMIDDEL, GROENE ZEEP, TANDPASTA:

Is het weinig aanslag dan is de aanslag simpel weg te poetsen met een katoenen doekje. Ook kun je het sieraad schoonmaken in een sopje met groene zeep.  Doe je de afwas nog met de hand?  Was je sieraden dan gelijk even mee met de vaat, afwasmiddel maakt de sieraden ook mooi schoon. Heb je een sieraad met b.v. een zirkoon steentje erin. Dan is onze tip om deze schoon te poetsen met tandpasta en een tandenborstel.

ZILVERPOETSDOEK:

Een andere mogelijkheid is om je sieraad met een zilverpoetsdoek weer mooi op te poetsen. Deze poetsdoekjes zijn verkrijgbaar in onze webwinkel:

Hagerty mini zilver poets doekje

Hagerty zilver poets doek

DOMPELBAD:

Is de aanslag erg veel of is het lastig weg te poetsen met een doekje omdat je sieraad fijntjes is of veel kieren en gaatjes heeft? Dan hebben we een dompelbad voor je sieraden. Super simpel. Even 15 seconden in het dompelbad en je sieraad komt er weer als nieuw uit!

Dompelbad voor zilveren sieraden is verkrijgbaar in onze webwinkel via onderstaande link:

Hagerty dompelbad

ALUMINIUMFOLIE, SODA en WATER:

Wil je geen dompelbad of poetsdoekje kopen en krijg je het sieraad niet goed schoon? Dan hebben we nog een ouderwetse manier voor het schoonmaken van je zilveren sieraden. Je hebt hiervoor nodig: Een teiltje, sodazout, aluminiumfolie en warm water. 

- Pak een teiltje en leg hierin dubbelgevouwen aluminiumfolie. Strooi hierover ruim sodazout. 

- Leg je zilveren sieraad hier boven op. Zorg ervoor dat je sieraad in contact komt met het aluminiumfolie! 

- Giet er nu heet water bij (circa 90 graden). Je ziet dat de zwarte aanslag verdwijnt.

- Laat het 5 tot 10 minuten staan. Maak je zilveren sieraad daarna droog met een theedoek. Je sieraad glimt weer als nieuw!

 

Succes en geniet vooral van je zilveren sieraden, ook in de zomermaanden!

Groetjes,

Renate van ZilverVoorJou

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Aanloop zilveren sieraden
    18 / Jun / 2019

    Renate ZilverVoorJou - 18 / Jun / 2019

    Aanloop zilveren sieraden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
ZilverVoorJou 9,7 / 10 - 138 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »